BAKOM FASADEN

Från hopp till höghus

Niclas Granströms väg från motorcrossproffs till fastighetsmogul

Lyssna på 35:e avsnittet av Investera på höjden via spelaren eller där poddar finns, exempelvis på Itunes och  Spotify. Alternativt läs en kortare version av intervjun nedan.

Niklas Granström, uppvuxen i en kärnfamilj , hade en passion som skilde sig från mängden: motocross. I över ett decennium var han en av Sveriges främsta utövare inom sporten. Efter sin motocrosskarriär kastade han sig in i fastighetsbranschen, och idag värderas hans företag Leje Fastigheter till över en halv miljard kronor.

Granström ser tydliga paralleller mellan motocross och företagande: En motocrossåkare finansierar ofta sin egen verksamhet och behöver stöd från skickliga individer. "Norrlandsexpressen", som han kallades, nådde en fjärdeplats i Sverige, men bytte 2005 bana till fastighetssektorn.

"Jag hade inte packat upp min necessär på tre år, och kroppen blev trött. Allt sammantaget gjorde att resultaten gick ned, och då var det inte lika roligt. Plus att jag var extremt sugen på att starta bolag," reflekterar han.

Granström inledde sin affärsbana inom bemanning, för att sedan, tillsammans med sin svåger Dan, expandera in i tillverkningen av stålelement för byggbranschen - allt från trappor till balkongräcken. Deras verksamhet sköt i höjden, men finanskrisen slog hårt mot företaget.

"Det gick väldigt fort. Det var nästan över en vecka så väderskyddades byggena. Vi fick i stort sett lämna nästan vartenda arbetsplats," berättar Granström om krisens påverkan.

Efter krisens avslutning riktade Niklas och Dan sin uppmärksamhet mot att bygga stålhallar. Deras fokus var kostnadseffektiva byggnader för industriella ändamål, bestående av stålstommar, paneler och aluminiumfönster. Inom några år genererade deras verksamhet intäkter på 200 miljoner kronor årligen, innan de sålde den bit för bit. Trots att stålhallar var en del av Granströms plan, var det inte hans huvudmål. Efter en MBA vid Handelshögskolan 2012, hade han visionen att äga fastigheter för 200 miljoner kronor till 2020, med fokus på industrifastigheter.

"Vi tyckte att det var en nisch som vi kan, eftersom vi kan bygga dem och projektera dem själv. Sen ska vi inte sticka under stol med att det är god avkastning på den typen av fastigheter," säger Granström.

Under mer än ett decennium har Niklas och Dan köpt mark och själva byggt industrifastigheter för uthyrning. Medan målet initialt var att nå 200 miljoner kronor, är deras nya ambition att skapa en portfölj värd en miljard. De som många andra har haft fördelen av låga räntor och gynnsamma omständigheter, men Granström är inte den som oroar sig för framtida utmaningar.

"Det går inte att sitta på sidan och titta på när alla andra springer om dig. Antingen är du med i racet och betalar priset och skördar framgången och motgången, eller så sitter du på sidan och tittar på."


Behöver du lån genom att belåna en fastighet - klicka här!

Vill du investera i fastighetslån tillsammans med oss? Klicka här!